Nederlands English

Songkran

Traditioneel Thais Nieuwjaar:

Songkran (uit het Sanskrit samkranti: de beweging naar, het passeren of binnengaan) is de beweging van een planeet of de zon van de ene positie aan de hemel naar een andere. Het binnengaan van de zon in het sterrenbeeld Ram (Aries) wordt gevierd als het Songkran Festival.

Vroeger markeerde Songkran het begin van het jaar in Thailand maar sinds 1940 wordt het jaar ook begonnen op 1 januari, en wordt Songkran gevierd als het ‘traditionele’ Thaise Nieuwjaar, een officiele feestdag van 13 tot 15 april.

De typische begroeting op Songkran is “sawatdee pi mai” (สวัสดีปีใหม่), vrij vertaald als "Gelukkig Nieuwjaar”. Omdat pi mai eerder geassocieerd wordt met 1 januari wordt ook “suksanwan songkran” (สุขสันต์วันสงกรานต์) gezegd, letterlijk “Gelukkige Songkrandag”.

Waterfestival

Het traditioneel gebruik van water tijdens Songkran heeft een oorspronkelijk sociaal en spiritueel aspect. Het sprenkelen met water is een vorm van respectbetuiging of zegening. De festivalperiode gaat gepaard met feesten in de familiekring en respectbetuigingen tot ouders en familieleden.

Water is een symbool van reiniging en vernieuwing. De woning krijgt een grondige schoonmaak. De mensen maken nieuwe beslissingen rond hun (goede en slechte) gedragingen voor het niewe jaar. In de tempels worden de boeddhabeelden gewassen en geëerd.

Tegenwoordig ligt de nadruk vaak op pleziermaken met watergevechten en het natgooien van mensen en voertuigen.