Nederlands English

Ok Phansa

Ok Phansa is de dag waarop de regenretraite van de monniken in hun klooster of tempel eindigt. Letterlijk betekent 'ok' uitgaan of verlaten (van de periode). Lees meer over de Phansa en het ingaan van die periode: Asalha Puja & Khao Phansa.

De teksten uit de theravada traditie beschrijven dat de Boeddha zijn 7de regenretraite doorbracht in de Tavatimsa Hemel (Pali: 'van de drieëndertig' [= van alle goden]) om de (Abhi)Dhamma te onderwijzen aan zijn moeder Mayadevi die was overleden 7 dagen na zijn geboorte. De dag van zijn nederdaling uit de hemel naar de aarde is de Ok Phansa Dag. Zijn terugkeer gebeurde in gezelschap van goden en brahmas langs drie trappen, respectievelijk van goud, zilver en juwelen. Boeddha wordt de devatidata (Pali: god tussen de goden) genoemd, met de andere (Indische) godheden als zijn discipelen. Boeddha keerde terug op aarde aan de stadpoort van Sankasha (stad in India, Uttar Pradesh), waar hij werd opgewacht door een menigte volgelingen die hem voedsel kwamen offeren.

In herinnering aan de gebeurtenis vieren de boeddhisten het einde van de regenseizoen als een bijzondere feestdag en geven aalmoezen die tak bat devorohana geheten worden, of de aalmoezen geschonken (tak: scheppen; bat: aalmoezenkom) na het afdalen (rohana) van bij de goden (uit de wereld van de goden: devo; Thai: Thewalohk เทวโลก).

Terwijl de Boeddha daar stond op de trap van juwelen werden tegelijkertijd de hemelse wereld van de goden en brahmas, de wereld van de hel en de wereld van de mensen onthuld en zichtbaar voor elkaar. Dit wordt 'de opening van de werelden door Boeddha', geheten.

Commentators verklaren dit zo dat het boeddhaschap (in bredere zin) en de gevolgen van goed en kwaad karma voor de wezens van alle werelden 'zichtbaar' werden en dat het boeddhaschap door allen kan worden nagestreefd.


 Een uitzonderlijk Tak Bat Devo festival dat de sfeer van boedhistsiche mythe oproept wordt jaarlijks georganiseerd in Thailand, Uthai Thani, in Wat Sangkat Rattana Khiri op de top van de berg Sakaekrang. Een grote menigte van boeddhisten uit gans het land komen er aan deelnemen.


 Aan het einde van de regenretraite in de maand oktober hebben op vele plaatsen in Laos en Thailand boot festivals en boot races plaats, vooral aan de grote rivieren Mekong, Nan en Chao-Phraya. In Isaan in Nakhon Phanom op de Mekong en in Ubon Ratchathani op de Mun. Long-boat racing is een Thaise traditie van meer dan 600 jaar oud. Enkele festivals vinden we in Ayuthaya, Phichit, Phitsanulok en Narathiwat. Dit in Phra Pradaeng in Samut Prakan heeft al 100 jaar plaats. Eveneens befaamd is de Chumphon Traditional Boat Racing.