Nederlands English

Gebouwen

De tempel Wat Dhammapateep (de Tempel van het Licht van de Leer), is gesitueerd in een zeer rustige straat in Muizen (Mechelen).

In Thailand kan een 'Wat' naast een tempel (in de westerse betekenis: plaats voor rituele en ceremoniële handelingen en verering) ook andere gebouwen of ruimten omvatten voor allerlei culturele, educatieve en sociale doeleinden (school, hospitaal, museum enz.).

Het hoofdgebouw van Wat Dhammapteep, gewoonlijk aangeduid als "de Tempel", werd in 2015 aangekocht door de vzw. Het gebouw is in begijnhofstijl dat vroeger door een generaal gebouwd werd en nadien door zijn zoon, een dokter, bewoond werd.

Het gebouw heeft de functie van tempel, dat wil zeggen (in de westerse betekenis) voor de rituelen, ceremoniëen, verering en andere spirituele handelingen). Die handelingen hebben plaats in de vihaan op het gelijkvloers en in de meditatieruimte op de verdieping, de ruimten waar ook de boeddhabeelden en decoratieve elementen staan opgesteld.

De boeddhabeelden, overwegend in Thaise stijl, zijn er in alle maten en in het ganse gamma van symbolische houdingen Typisch Thais zijn de 'Boeddha's van de Week' en de Phra Kaewboeddha's, copies van de Smaragden Boeddha in de tempel van het koninklijk paleis in Bangkok. Enkele beelden stellen de discipelen van de Boeddha voor. Er is ook een levensgrote sculptuur van de stichter van de Tempel, Phra Phuttiwongmunee (toen Abt, Sub-Patriarch en lid van de Hoge Sangha Raad van Thailand).

Leslokalen en enkele verblijven voor de monniken en gasten zijn beschikbaar. De rest van het gebouw wordt ingenomen door sanitaire, kook-, opslag- en leefruimte en een kantoor. Het respect van de Thai voor de monarchie blijkt uit grote portretten van de Koning en de Koningin.

In de tuin staan 3 gebouwen en verschillende overdekte open gebouwen die geschikt zijn voor meerdere doeleinden.

Op het binnenplein staat de befaamde blikvanger en het hooggerespecteerd symbool van de Tempel, de Grote Granieten Boeddha. In zijn schaduw organiseert de Tempel boeddhistische festivals waar elk jaar duizenden boeddhisten en sympathisanten op afkomen.