Calendar

<< Mei 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

 

 Iedereen is altijd welkom in Wat Dhammapateep.

Beperkingen

De verantwoordelijken en medewerkers van de Tempel zijn niet altijd aanwezig of vrij. Het zijn vrijwilligers die ook hun eigen agenda en werk hebben. Activiteiten en missies kunnen doorgaan buiten de Tempel en zelfs in het buitenland voor korte of langere tijd. Drukke werkzaamheden kunnen plaatshebben zoals de voorbereiding van een festival, vergaderingen en trainingen. Er is niet atijd een bevoegd persoon of iemand die Nederlands spreekt (mogelijk enkel Thai) aanwezig. In dergelijke omstandigheden heeft uw bezoek weinig zin. Informeer u dus op voorhand.

Tijdstip

clockEr wordt verwacht dat een bezoek binnen de ‘normale’ uren geschied: ergens tussen 08u00 en 20u00 of anders moet er worden afgesproken. Voor VRIJ bezoek van niet-leden van de Tempelgemeenschap of voor een onthaal en begeleiding (rondleiding/infosessie) is een bezoek 's morgens niet aangewezen (werkzaamheden). In de avond zijn er meestal lessen of trainingen (bv. meditatie) aan de gang.

Houd er rekening mee dat de lunchperiode van de monniken, ongeveer tussen 10u30 en 12u00 niet geschikt is voor rondwandelen en gesprekken in het gebouw. De maaltijd van de monniken is een ceremoniële activiteit waaraan door de aanwezige boeddhisten respectvol wordt deelgenomen.

Het meest geschikte tijdstip voor VRIJ (onaangekondigd,  toevallig) bezoek is de zaterdagnamiddag. Dan komen er vaak Thai met hun (Vlaamse) partner en kinderen, boeddhisten en toeristen, op bezoek. Gewoonlijk zijn er wat interessante activiteiten, lessen en trainingen aan de gang zoals deze van de Boeddhistische Zaterdagschool en de School voor Thaise Traditionele Dans.

Afspraken

Het is mogelijk de Abt of een aanwezige monnik te spreken voor persoonlijk advies en over de Dhamma (boeddhistische Leer) maar men doet er best aan zich van zijn aanwezigheid te overtuigen en dus eerst een afspraak te maken. Het is immers mogelijk dat zij aan een of andere ceremonie deelnemen of een afspraak met iemand anders hebben.

Groepen of individuele bezoekers die komen voor een rondleiding/infosessie over de Tempel, boeddhisme, Thaise culturele en sociale aspecten of over de activiteiten van de Tempelvereniging, voor een interview of voor medewerking aan een of ander project, horen vooraf een afspraak te maken.

Meestal wordt een geleid bezoek gepland tussen 13u00 en 17u. Om praktische redenen kan het aangewezen zijn de groep te beperken tot circa 15 personen en tot bepaalde leeftijden. Afhankelijk van de vragen duurt de uitleg 1u tot 1u30.

Principes

bezoekformulier-v20131000De bezoeker (bij meerdere bezoekers  de verantwoordelijk/contactpersoon) wordt gevraagd een bezoekfomulier in te vullen. U kan het hier downloaden (PDF-bestand). Op de keerzijde vind u ook een samenvatting met de volgende principes:

Iedereen die ons bezoekt (voor een rondleiding/informatiesessie) met een eerlijke interesse in de Tempel, in het boeddhisme en in Thaise culturele en sociale aspecten en daarbij respect betoont voor onze waarden en symbolen is hartelijk welkom. Wij verstrekken informatie aan al degenen die daarom verzoeken en doen niet aan enige vorm van bekering en vragen niemand naar zijn overtuiging.

schoenen-uit-20120414-130410-wvde-450pWe verwachten van de bezoekers en leden dat zij zich houden aan de algemene regels van respect, beleefdheid en fatsoen die gelden in onze maatschappij voor gedrag, taalgebruik en kledij. Men onthoudt zich er van de monniken en de beelden aan te raken, stoort geen ceremonieel en draagt geen schoenen binnen het gebouw.

We wensen een vreedzame, tolerante omgeving met vriendschap en goodwill te bieden. Hier is geen plaats voor controversiële, politieke en levensbeschouwelijke (religieuze) discussies. Alcohol, roken, drugs en inbreuken op wettelijke en sociale regels zijn niet toegestaan.

Minderjarigen moeten begeleid zijn van een volwassene die op hen moet toezien en altijd voor hen verantwoordelijk blijft. Groepen, zoals scholen en organisaties, zorgen dat de deelnemers aan het bezoek op de hoogte zijn en akkoord gaan met wat hierboven gesteld wordt. Het kan aangewezen zijn de groep te beperken tot 15 personen en vanaf een bepaalde leeftijd.

De Tempel is geen publieke maar een private ruimte en organisatie waarbij enkel de spirituele leiding (de abt) en het bestuur (de Raadsleden) bevoegd zijn voor alle handelingen, activiteiten en standpunten. Voor deelname aan bepaalde activiteiten (lessen, commerciële en professionele handelingen, ceremonies, feesten enz.) kan een toelating of het lidmaatschap van de vereniging als voorwaarde gelden.

Onze Tempel heeft geen winstoogmerken (vzw). Het bezoek is gratis en de vele vrijwilligers werken hier zonder enige vergoeding. Alles wat hier staat en gebeurt is mogelijk door de donaties en het werk van onze leden en sympathisanten.

Wij danken u alvast voor uw bezoek en belangstelling.

o--O--o--

Mogen allen, en degenen die hun dierbaar zijn, voor de verdienste van een onbaatzuchtige gift, gezegend zijn door het Drievoudig Juweel met fysiek en materieel welzijn, met wijsheid, geestelijk en spiritueel geluk.

FaLang translation system by Faboba