Calendar

<< Mei 2021 >> 
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

De oorsprong van het woord meditatie helpt niet echt om de betekenis te doorgronden en een definitie te formuleren. Het woord komt van het Latijnse meditatio, en het werkwoord meditari (al in de 16e eeuw), wat denken, overdenken, contemplatie betekent, maar dat is niet wat we tegenwoordig met meditatie bedoelen.

Sommigen brengen het woord in verband met medicijn, remedie. Mediteren betekent genezen, dat klinkt mooi maar het is onzin. Meditatie en medicijn zouden eenzelfde ‘wortel’ (een woord in de antieke proto-Indo-Europese taal) med hebben. Dat is slechts een veronderstelling en men verwijst niet naar de andere betekenissen met dezelfde wortel .

In het Westen is meditatie vooral bekend geworden door oosterse levensbeschouwingen en religies, door het boeddhisme en het hindoeïsme, met vooral zen en yoga (in de 2de helft van de 19e eeuw).

Tegenwoordig worden er verschillende vormen van meditatie aangeprezen door organisaties met deolstellingen op het vlak van levensbeschouwing, geestelijke gezondheid en ontwikkeling van de persoonlijkheid. Alhoewel de methodes zijn gebaseerd op de oude oosterse tradities bieden meerdere organisaties en hun leraars ze als hun ”bijzondere” eigen benadering en terminologie. (*)

Moderne toepassingen van de originele boeddhistische meditatie, zoals in mindfulnesstraining, vinden we terug bij organisaties voor de ontplooiing van het individu en in centra voor psychologie en psychotherapie.

Het lijkt onbegonnen werk voor meditatie een meer algemene definitie te geven dan:

meditatie is een mentale staat en ook een mentale techniek of praktijk,

die gunstig is voor de persoonlijke ontwikkeling

De beoefening van meditatie heeft een gunstige invloed op de persoonlijke ontwikkeling in zijn drie aspecten: fysiek, mentaal en spiritueel. Meditatie zal een gezond en evenwichtig leven bevorderen ook als die los staat van een levensbeschouwelijke benadering, dus ook voor niet-boeddhisten. Zoals bij fysieke training zal het resultaat afhankelijk zijn van een volgehouden praktijk.

Er wordt op gewezen dat de boeddhistische meditatietraining deel uitlaakt van een groter geheel dat Bhāvanā genoemd wordt, vertaalbaar is als (geestelijke) ontwikkeling.  Meditatie is een onontbeerlijk element van de Boeddhistische Leer (Dhamma) en een essentiele pijler in het Edele Achtvoudige Pad "dat een einde maakt aan het Lijden (Dukkha)" Bovendien staan volgens de Leer elementen als meditatie, mindfulness, vipassana (en meer), niet los van andere trainingen en leerstellingen die niet aan bod komen in de 'seculiere' benaderingen van niet-boeddhisstsische organisaties..

Vanuit boeddhistisch perspectief worden meditatie en aanverwante trainingen aangeleerd en vooral begeleid door een monnik die aangesteld is als kompetente meditatieleraar. In Wat Dhammapateep is dat de abt die zijn jarenlange studie en ervaring (bijna 40 jaar) beschikbaar stelt ten behoeve van de elke ernstige beoefenaar.   

LEES MEER: het drieledig doel van meditatie

 

(*) Sommige pretenderen exclusieve, geheime of unieke technieken, kennis en ervaring te bezitten en schermen met allerlei termen waarvan enkel zij de “juiste” betekenis kunnen bepalen ... Ze profileren zich als moderne profeten en guru's.

FaLang translation system by Faboba