Samenvatting
De boeddhistische kalender is gebaseerd en begint op de datum van het overlijden (Pali Parinibbana, Sanskrit Parinirvana) van de Boeddha. Er is geen overeenstemming noch binnen de historische wetenschap noch tussen de verschillende boeddhistische tradities en zelfs niet binnen dezelfde traditie over de juiste overlijdensdatum van de Boeddha.
Meer geschiedenis
Wanneer we het over de geschiedenis van de Boeddha hebben gaat dat over de zogenaamde historische boeddha, dat is de figuur waarvan de geschiedkundige wetenschap aanneemt dat hij ongeveer 2500 jaar geleden in Indië werkelijk geleefd heeft, als de prins Siddhartha Gautama, de stichter van het boeddhisme.
Het boeddhisme hecht veel belang aan enkele gebeurtenissen in het leven van de Boeddha en herinnert eraan in jaarlijkse plechtigheden. Geschiedkundig is de belangrijkste datum deze van het overlijden van de Boeddha (Pali Parinibbana, Sanskrit Parinirvana) die in de theravadatraditie wordt gevierd op de Visakha (Vesakha) Puja Dag die valt op de volle maan in april of mei van de westerse kalender.De sterfdatum van de Boeddha is berekend op basis van wat de historische wetenschap aanziet als het jaartal waarin de Indische koning Ashoka tot koning werd gewijd. Dit wordt geschat op ongeveer 267-268 jaar voor het begin van onze westerse tijdrekening. De huidige wetenschap is het oneens over de berekening en bekomt als recent resultaat verschillende data van 486-483 en 368 v. Chr. (vroeger ook 563 v. Chr.). De datum 368 v. Chr. wordt gevolgd binnen de mahayanatraditie.
Thailand kende verschillende kalenders met de laatste aangenomen sinds 1888. Het begin van het Thaise jaar was vastgesteld in april op de eerste dag van het Songkran festival maar sinds 1940 wordt ook 1 januari gebruikt. Naast buddhasakarat bestaan ook mahasakarat (17 maart 78; Birma) en chulasakarat (22 maart 638; Cambodja) en anchansakarat (10 maart 691; zeldzaam gebruikt).